Artikkel

Innovasjon

Tema: Innovasjon

Jon Ramvi mener firfatteren bør skjerpe seg.

Blokkjede og klimakonsekvenser

Jeg hadde nylig at en epost-utveksling med en en tidligere student som nå er blokkjede-gründer omkring klimakonsekvensene av blokkjede-teknologi. Jeg mener at utvinning av kryptovaluta forbruker uforholdsmessig mye elektrisk kraft, og dette har negative konsekvenser for klimaet. Ramvi vil gjerne høre min mening om synspunktene til Robert Sharratt, som hevder de mostatte. Det ble en en såpass interessant meningsutvekling at jeg klippet det meste inn i min egen blogg. Resulatet kan du altså lese her.

UiO

10 gode grunner til å søke seg inn på realfag&teknologi ved UiO

Hvem drømmer ikke av og til om å være ung igjen? Alt man skal oppleve for første gang. Å ha hele livet foran seg. Og kanskje mest av alt, alle muligheten! Når du er nitten år og skal velge studieretning har du på mange måter et blankt ark som du kan fylle med akkurat hva du vil. Likevel, det er mange tilbud, og det kan være vanskelig å velge!

UiO

Elitestudier ved UiO – Norges aller første Honours-program

Høsten 2019 får tjue ambisiøse studenter mulighet til å ta det tverrfaglige Honours-programmet innen realfag eller humaniora. Universitetet i Oslo (UiO) er først ute med å gi et slikt tilbud til spesielt talentfulle og motiverte studenter. Digital kompetanse vil bli vektlagt i den nye utdanningen, og kullet som starter høsten 2019 vil ha særlig fokus på temaet kunstig intelligens gjennom hele bachelorgraden. Feltet vil bli viktig for Norges økonomiske utvikling, og for å lykkes må vi satse strategisk både på tvers av fag og i hele bredden av våre ansvarsområder; utdanning, forskning og innovasjon.

Studenter på Universitetsplassen August 2018

Strategi-uka

Rektor inviterer til strategidiskusjoner og det skal skje over tre dager i uka etter påske, nærmere bestemt 24-26. april. Jeg oppfordrer alle på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet(MN) å møte opp, komme med innspill, og delta i diskusjonen om veien videre for UiO – et  fantastisk universitet og vår arbeidsplass.

Studenter og datamaskiner

"Data Science and Computing" - fra stort til større ved Universitetet i Oslo

I fakultetets rykende ferske strategi har “data science and computing” fått stor oppmerksomhet – både metodeforskningen på området, under overskriften «digitalisering og beregningsorientert vitenskap», og som viktig verktøy for å løse vitenskapelige problemstillinger innen alle naturvitenskapelige fag og medisin. Vi opplever også økt interesse for dette området fra forskningsgrupper innen humaniora, samfunnsfag , utdanningsvitenskap og jus.

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens på agendaen

På Aftenpostens teknologikonferanse A-tech sa Erna Solberg: «Et sentralt budskap er at Norge ikke kan bli best på alle teknologiområder og at kunstig intelligens, stordata, tingenes internett og autonome systemer bør prioriteres fremover.» Siden har vi fått en ny digitaliseringsminister, og nå kommer Nikolai Astrup til Blindern for å få innspill.

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup åpnet Data Science Lab

Denne uken fikk vi besøk av digitaliseringsminister Nikolai Astrup i forbindelse med åpningen av Data Science Lab i Forskningsparken. Det ble et inspirerende møte mellom forskere, etablerte selskaper, gründere og han som har det nasjonale ansvaret for intet mindre enn å digitalisere Norge; digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Gruvedrift

Kampen om kobolt og andre mineraler

Kobolt er viktig i fremstillingen av batterier til datamaskiner, smarttelefoner og biler, hvor det brukes som elektrode i litiumionebatteriene. Det brukes dessuten som katalysator når biomasse skal dannes om til diesel. Etterspørselen vil på begge områdene bare øke i takt med den stadige veksten av «grønn» teknologi. Den aller største bruken av kobolt er likevel i stålindustrien, hvor det brukes som legeringsmateriale. Men det er ikke bare kobolt som vil være ettertraktet i fremtiden.