Artikkel
10 gode grunner til å søke seg inn på realfag&teknologi ved UiO
10 gode grunner til å søke seg inn på realfag&teknologi ved UiO
Hvem drømmer ikke av og til om å være ung igjen? Alt man skal oppleve for første gang. Å ha hele livet foran seg. Og kanskje mest av alt, alle muligheten! Når du er nitten år og skal velge studieretning har du på mange måter et blankt ark som du kan fylle med akkurat hva du vil. Likevel, det er mange tilbud, og det kan være vanskelig å velge!
At jeg endte opp med å ta doktorgrad i kjemi, var ingen selvfølge. En stund vurderte jeg å bli lærer, og det var kanskje derfor jeg begynte på Blindern. Jeg likte godt kjemi og endte opp med forskning fordi jeg synes det var spennende. Etter noen år som forsker har jeg gjort mange forskjellige ting, og jeg får aldri svar på spørsmålet om hva mitt studievalg har gjort med min karriere. Det jeg imidlertid vet er at mitt studievalg på Universitetet i Oslo førte til at jeg traff mannen i mitt liv – det er jeg evig takknemlig for. Og, så vet jeg at jeg har hatt mange spennende jobber og at jeg har fått et solid fundament å stå på med min akademiske utdanning i bunn.
Selv de tilsynelatende små valgene du tar, kan få store utfall som fører deg et helt annet sted i livet enn du ville ha endt opp hvis du bare hadde valgt litt annerledes. Akkurat nå står et helt årskull med ungdommer overfor et stort valg. De er i innspurten av videregående og skal velge veien videre. Tidligere denne uken skrev vår dekan Morten Dæhlen om det å velge studier. Nå nærmer søknadsfristen seg med stormskritt, og jeg vil her gi dem ti gode grunner til å søke seg inn på realfag og teknologi på UiO:
1 Vi er Norges beste universitet
For de som liker å lære og å tenke, er UiO stedet å gjøre det. Vi ligger høyest oppe av de norske universitetene på de viktigste internasjonale rangeringene. På Shanghai ranking er vi for eksempel nummer 62 av mer enn 1200 universiteter, og det eneste norske blant de 100 beste. Vi er dessuten det universitetet i landet som har sterkest fokus på grunnforskning, noe som betyr at forskerne her virkelig har mulighet til å fokusere på det de er nysgjerrige på, uten å tenke på at det skal være nødvendig at noen skal tjene penger på ideene deres – selv om det også er en mulighet.
2 En utdannelse fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet gir mange muligheter og god lønn etter endt utdanning
Med utdanning innen realfag og teknologi ved UiO kan du jobbe med nesten hva som helst – avhengig av hva du er interessert i og hvilke fag du velger underveis. Prosjektingeniør, teknologileder, konsulent, programmerer, oljegeolog, ingeniør, apputvikler, finansanalytiker, kreftscreener, klimaforsker, medieanalytiker, utvikler av miljøvennlig maling, realfagslærer, farmasøyt på sykehus, toppsjef, stortingsrepresentant. Dette er bare et lite utvalg av yrkene til våre tidligere studenter. Undersøkelser viser at studenter herfra et halvt år etter at de er ferdig med studiene, har lønn som er enten like god eller bedre enn det som var gjennomsnittet for de med samme typen utdanning.
3 Studentene våre trives
På fakultetet gjør vi alt for at studentene skal trives her hos oss. Alle våre studenter blir tatt med på seminar med overnatting, med faglig og sosialt innhold. De får også tilbud om en personlig veiledningssamtale om livet som student hos. På campus er det studentforeninger for det meste: sjakk, fotball, politikk, kor, fekting, politikk, programmering, meditasjon – you name it! Uansett hva du er interessert i, vil du finne likesinnede.
4 Engasjerende undervisning
Utdanning handler om at studentene skal lære noe. Læringen skal skje hos dem, og det skal de som underviser legge til rette for. Vi jobber systematisk med å utvikle undervisningen slik at studentene her skal lære best mulig, og flere av våre ansatte har vunnet nasjonale priser for undervisningen sin. En annen ting vi synes er viktig, er at databeregninger er inkludert i undervisningen fra første semester. Programmeringen skal styrke fagopplæringen og er tilpasset fagvalget til studenten. Slik blir studiet levende og relevant fra første dag, og de kan allerede tidlig i studieløpet jobbe kreativt og forske på realistiske problemstillinger blant annet i næringslivet.
5 Vi har toppforskere som deltar i verdensledende forskningsmiljøer
Som student hos oss får du nærkontakt med våre toppforskere – både som forelesere og veiledere. Det er inspirerende å være sammen med mennesker som brenner for det de driver med og er veldig dyktige innenfor sine fag. Rundt omkring på instituttene hos oss finner du forskere i verdensklasse som har vunnet internasjonale priser og som virkelig kan gi deg noe å strekke deg etter.
6 Som student hos oss kan du dra ut i verden
På MN-fakultetet kan du dra på utveksling til utlandet – eller til Svalbard. Du kan velge mellom hundrevis av universitet og høyskoler over hele verden, og reise for et semester eller et år. Noen av de som har reist ut har blogget for oss, og her kan du lese om noen av opplevelsene deres.
7 Vi hjelper deg å tenke karriere under studieløpet
På UiO har vi et karrieresenter som tilbyr kurs og veiledning, og som kan hjelpe deg med CV, søknader og å forberede deg til jobbintervju. En gang i året arrangerer de KarriereUka, en hel uke med fokus på mulighetene etter studiene. Fakultetet har også forskjellige karrieredager, som RealKarriere og dagen@ifi, hvor du har mulighet til å møte bedrifter og se hva slags muligheter du har.
8 Vi samarbeider tett med næringslivet
Vi har samarbeidsavtaler med 700 bedrifter! Studentene våre har mulighet til å ta mastergraden sin og senere doktorgrad i samarbeid med noen av disse, og fra høsten 2019 vil noen av studieprogrammene våre tilby praksisplass i bedrift med studiepoeng som en del av bachelorgraden.
9 Vi satser tungt på innovasjon
Hos oss får studentene testet ut ideene sine. Sjekk for eksempel ut studentlaboratoriet Åpen Sone, et rom fullt av spennende elektronikk hvor du kan bygge egne duppeditter, teste ut innovative ideer eller leke med ny teknologi. Vil du ta skrittet helt ut og satse på å skape din egen arbeidsplass, er det muligheter for det hos vår samarbeidspartner StartupLab i Forskningsparken. Vi har Gründerskolen, som er et prisvinnende sommerprogram hvor du kan lære mer om entreprenørskap og forretningsutvikling, og samtidig få 30 studiepoeng. Som om det ikke var nok, tilbyr UiOs innovasjonsenhet Inven2 starthjelp til de beste gründerideene blant studentene, og i 2018 registrerte de 179 nye ideer og 104 patentsøknader, og etablerte 5 nye selskaper. Visste du at UiO er det eneste norske universitetet på Reuters liste over Europas 100 mest innovastive universiteter?
10 Oslo er verdens beste by!
Besøk en av utekafeene på Grünerløkka, heng på badeplassen på Sørenga eller i Frognerbadet, gå i Operaen, ta båten ut til øyene, dra ut i marka – til fots, på ski eller sykkel, stopp på en av serveringsstedene – Kikut har landets beste vafler (og alle vet at du ikke får gode vafler i utlandet). Dra på overnattingstur til en av DnT-hyttene i Nord- eller Østmarka, finn et badested du kan ha helt for deg selv. Se et av de klassiske teaterstykkene på ærverdige Nasjonaltheatret, eller et mer kontroversielt stykke på BlackBox, vandre rundt i gatene på Frogner, kjøp deg et billig måltid i vannkanten på mathallen Vippa eller mer urbane Oslo Street Food i Torggata, Oslos musikkscene er dobbelt så stor som Stockholm og Københavns til sammen, og garantert noe for enhver smak – eller lommebok. Dans på en av de mange utestedene i sentrum, spaser i Frognerparken eller grill i Sofienbergparken. Du kan gå på konsert hver dag, og Øyafestivalen må vel sies å være et årlig høydepunkt. Sol deg på Huk, hør en av debattene på Litteraturhuset, besøk bruktmarkedet på Birkelunden eller et av byens mange loppis. Gå tur langs Akerselva, eller i skulpturparken på Ekeberg, se moderne kunst hos Astrup Fearnley eller en av utstillingene på Teknisk museum. Og hvis du tenker at du finner mange av disse tingene i de andre byene også, er det i hvertfall her i Oslo det er størst sjanse for å oppleve det i godt vær!
Til sist et råd til de unge: Husk at livet ditt ikke bare handler om hva du skal bli, men like mye om hvordan du har det. Derfor, uansett hva du velger, så bruk både hodet og hjertet. Det er bare du selv som kan gjøre valget ditt til det rette, og i verste fall – husk at det ikke er noen skam å snu. Lykke til!
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.
Add new comment