Artikkel

– Det jeg elsker, vil jeg kjempe for

– Det jeg elsker, vil jeg kjempe for

Penelope Lea
Penelope Lea ved Naturhistorisk museum 20. juni. Foto: Anders Lien/UiO

 Penelope Lea (14) ga klar beskjed om viktigheten av klimaformidling med kjærlighet da grunnsteinen til Klimahuset ble lagt ned.

– Jeg håper dere gjennom Klimahuset vil tørre å snakke høyt og tydelig om krisen vi står i, at dere vil arbeide og tenke og elske modig og ærlig for å finne og igangsette handlinger, sa Penelope til stor applaus.

Den unge miljøaktivisten var hovedtaler for seremonien, der talerlisten forøvrig besto av en rekke prominente politikere og ledere fra universitet og næringsliv.

– Jeg har kjempet siden jeg vår åtte år fordi jeg elsker å leve, elsker alt som lever. Og det jeg elsker, vil jeg kjempe for, sa Penelope fra scenen, og la til at hun ikke vet om en sterkere måte å møte en krise enn med kjærlighet.

Kjærlighet til naturen

Talerne hadde med seg gjenstander som symboliserer klimaendringer for dem. Disse ble lagt i glassbeholderen som skal fungere som Klimahusets symbolske grunnstein.

Penelope hadde med seg en liten stein formet som et hjerte. Den har hun ofte hatt i lomma de siste årene siden hun holdt sin første appell ni år gammel. For henne har den symbolisert hennes kjærlighet til naturen, og nå vil den være del av Klimahuset – et hus Penelope har store forventninger til.

Klimahuset
Både talere og representanter fra sponsorene OBOS, Statkraft og Sparebankstiftelsen, samt samarbeidspartner Futurebuilt, var til stede ved nedleggingen av grunnsteinen. Foto: Anders Lien/UiO Bruk bildet.

Øvrige talere var gavegiver Jens Ulltveit-Moe, rektor ved UiO Svein Stølen, ordfører Marianne Borgen, byrådsleder Raymond Johansen, politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet Marit Kristine Vea og direktør ved Naturhistorisk museum Tone Lindheim.

Vil ta imot 100.000 besøkende årlig

Klimahuset, det første av sitt slag i Norden, åpner ved Naturhistorisk museum våren 2020. Huset skal bli arena for utstillinger, debatter og foredrag om klima, klimaendringer og endring i bærekraftig retning.

– Grunnsteinsnedleggelsen er en viktig milepæl i prosessen med å få etablert denne nye arenaen for den brede klimadebatten og formidling av kunnskap, sier museumsdirektør Tone Lindheim. Hun håper stedet vil skape undring, nysgjerrighet, forståelse og endring.

– Her skal vi ta imot 100.000 besøkende årlig. En stor del av disse vil være elever i Oslo-skolen, som vil få egne undervisningsopplegg.

Les mer om Klimahuset

Er du interessert i forskningsnyheter om klima, teknologi og realfag: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt