Artikkel
Jenter + teknologi = sant
Jenter + teknologi = sant
Visste du at verdens aller første programmerer var en kvinne? Hun het Ada Lovelace og var en britisk grevinne og datapioner som levde på 1800-tallet. Hun var en svært begavet matematiker og blir altså ansett som verdens første programmerer.
Selv om vi har mange gode rollemodeller er det dessverre altfor få jenter som søker seg til realfags- og teknologistudier. Det kan være mange grunner til det, men en av grunnene er kanskje at vi ikke er flinke nok til å fortelle om alle de fantastiske mulighetene du får dersom du mestrer det som jeg vil si er fremtidens verktøy til å løse det meste. Det er ikke sikkert du tenker at databeregninger, koding, statistikk og programmering gir deg muligheten til å begrense epidemier på den afrikanske landsbygda, overvåke regnskog eller å utvikle bedre kreftbehandlinger. Kanskje trenger realfags- og teknologistudiene et nytt image. Hvis du leser videre vil du se noen eksempler.
Vit hva du kan få vite
Når alle realfagsutdanningene ved UiO lar studentene programmere og bruke databeregninger fra dag 1, er det fordi det er denne veien fagfeltene går enten du studerer biologi eller fysikk. Skal du studere realfag i dag må du kunne programmere, men du må også vite hva man kan bruke beregninger til. Under inspirasjonsdagen Jenter&teknologi inviterer UiO i samarbeid med OsloMet og NHO jenter i videregående skole til å komme for å bli inspirert og oppdage hvilke spennende karrieremuligheter realfag og teknologi gir deg og hva programmering og digitalisering kan brukes til.
Redder humler
Et eksempel du møter, er biologen Julie, som har skrevet master om humler og plantevernmidler. Da Julie begynte å jobbe med humlene, hadde hun hundre eksemplarer som hun overvåket manuelt. Etter å ha blitt kjent med databeregningenes verden, kunne hun tidoble antall humler, og redusere tidsbruken med femti prosent. Jobben hun fikk gjort med de samme ressursene som før ble mye større. Dette er effektivisering basert på digitalisering. Mer og bedre jobb gjort på kortete tid.
Også hjerneforskere som Marianne Fyhn er helt avhengige av gode beregningskunnskaper når hun og forskningsgruppen hennes jobber for å avdekke hukommelsens mysterier, og på lang sikt kunne bidra til å løse medisinske gåter.
Biller og astronomi
Førsteårsstudenten Marius fikk seg sommerjobb hos en forskergruppe som jobber med biller. Etter å ha lært seg programmering på første semester, kunne han raskt presentere forskerne for måter å effektivisere eget arbeid på. Han ble fra starten av en bidragsyter inn i en allerede svært god forskergruppe.
Siden Barathy var liten, har hun drømt om å studere astronomi. UiO er det eneste stedet i landet som tilbyr en slik utdanning, og Barathy var fast bestemt på at hun skulle klare det – selv om hun synes det var skremmende at det første semesteret var fylt med programmering. Hun hadde aldri programmert i hele sitt liv! Men, det går strålende. Vi lærer deg det du trenger å kunne. Og du blir raskt en verdifull arbeidstaker. Meteorologistudenten Kine fikk seg sommerjobb foran 700 andre søkere. Hvorfor? Fordi hun kunne programmere.
Lommeknivens fortreffelighet
Du trenger ikke bli lege for å redde liv, eller ingeniør for å redde verden. Statistikk, programmering, matematikk er fremtidens verktøy. Vil du bli attraktiv i arbeidslivet, har du en kjempefordel om du har skaffet deg kompetanse som en klassisk lommekniv, fullspekket med praktiske funksjoner. Matematikeren Ada jobber med hjerneforskning. Skal du finne nåla i høystakken, nytter det ikke med lupe. Det du trenger er en kraftig magnet.
Jenter og teknologi 2019
Jenter, vi har et enormt behov for flere studenter til våre studier innen realfag og teknologi. Da er det naturlig å henvende seg til dere, fordi jenter er underrepresentert i disse fagene. Jentene gjør det godt på skolen, det står altså ikke på evner og kompetanse. Arbeidslivet har et skrikende behov for realfagskompetanse fremover, og mulighetene er enorme. Søknadsfristen for samordna opptak nærmer seg, og 7. februar inviterer vi til Jenter&teknologi 2019. Mange dyktige damer vil fortelle om sine erfaringer, og vår minister for høyere utdanning og forskning, Iselin Nybø, åpner konferansen. Kommer du?
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.
Add new comment