Artikkel
Hakuna matata
Hakuna matata
Det plaskregner på Zanzibar i dag, og jeg sitter under taket på restauranten The Waves, på hotellet hvor vår konferanse starter i morgen. Det dreier seg om HISP, Health Information Systems Programme, et av våre kanskje største og viktigste innovasjonsprosjekter ved Universitetet i Oslo.
Men før det hele starter har jeg helgen fri på Zanzibar. Jeg er tilbake etter nøyaktig 30 år, da jeg var her på besøk hos min svigermor, som den gangen jobbet for Fredskorpset i Dar es Salaam. Vetle og jeg hadde en velfortjent ferie etter at jeg hadde skrevet ferdig min hovedfagsoppgave i kjemi og han hadde fått sølvmedalje i OL i Seoul, Korea, i 1988.
I går var jeg tilbake i Stone Town, Steinbyen, som står på UNESCOs verdensarvsliste og som er hovedstaden på Zanzibar. Steinbyen var et knutepunkt for handelen i Indiahavet og Øst-Afrika inntil det afrikanske fastlandet ble kolonialisert. Byen er preget av mange ulike kulturer, selvsagt den afrikanske kulturen, men også i stor grad indisk, europeisk, persisk og arabisk. De fleste bygningene er fra midten av 1800-tallet.
Jambo, jambo og hakuna matata!
Ruslende rundt i byen på egenhånd ble jeg godt møtt av lokale guider som ville vise meg rundt. Jambo, jambo og hakuna matata! Her går det i swahili, og jeg ble ønsket hjertelig velkommen og minnet om at her har vi ingen bekymringer; hakuna matata - no problem! Idet jeg skriver dette innlegget blir jeg imidlertid stadig dyttet ut av nettforbindelsen(!). Jeg prøver å ikke bli irritert, ta det rolig og tenke at den kommer tilbake. En god øvelse for meg, som ikke i utgangspunktet er veldig tålmodig når nettverksproblemer oppstår. Hakuna matata :-)
Zanzibar er også kjent for sin krydderindustri, øya er svært fruktbar og full av eksotiske krydderarter. Det dyrkes både nellik, muskat, kanel og sort pepper. Ananas, bananer og mango serveres morgen, middag og kveld, mye søtere og mer smakfulle enn du får hjemme! Zanzibar har en interessant historie, beliggende mellom Afrika og India var øya et viktig handelssenter. Men deler av historien er også svært brutal, med stort innslag av slavehandel. En av de mest kjente personene som kommer herfra er kanskje Freddie Mercury, hovedpersonen i Queen - det kom jeg på da jeg nylig så den fantastiske filmen Bohemian Rhapsody i Oslo for et par uker siden. Anbefales!
Tilbake til det jeg er her for, HISP. En kortversjon av hva dette er, kan du se her:
Hotellet fylles nå gradvis av delegater fra hele Afrika som skal delta på workshopen som starter i morgen. Da skal vi få mer innsikt i hvordan dette programmet brukes i praksis til å distribuere viktig helseinformasjon til og fra myndigheter sentralt og lokalt i nesten 70 land.
HISP er utviklet ved Universitetet i Oslo, og senere i dag kommer professor Kristin Braa, som er helt sentral i dette arbeidet. Hun er også kjent som "rebellen med en god sak", du kan lese mer om henne her. Vi i Norge har åpenbart mye å tilføre afrikanske land i arbeidet med å styrke helsetjenesten, og det er dette programmet et godt eksempel på. Men vi har også mye å lære av den afrikanske kulturen, og for å lykkes med et slikt prosjekt, er det viktig å lære av og om hverandre. Jeg ser frem til noen lærerike og spennende dager her på Zanzibar. Så skal jeg ta juleforberedelsene innover meg når den tid kommer. Hakuna matata!
Les flere Titan-saker om e-helse-prosjektet HISP
Vil du ha flere forskningsnyheter om teknologi og realfag? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.
Nyheter fra andre
[Ekstra] Verdens første: CO2-fangstanlegg for sement klar for test
Add new comment