Artikkel

Jeg hater ordet "naturlig"

Sunniva Rose
Svømmevester – unaturlig... Foto: Sunniva Rose

Jeg hater ordet "naturlig"

Om noe er naturlig eller ikke forteller deg ingenting om hvor farlig eller sunt det er.

Jeg hater ordet naturlig.

Ja, det irriterer meg faktisk ganske mye hvordan folk kan argumentere med at siden det er naturlig, så er det bedre for deg, og da også selvfølgelig hånd i hånd: unaturlig er dårlig for deg. (Og dette skjer hele tiden, med alt fra spis dette fra helsekosten det kan ikke være farlig når du er gravid for det er jo naturlig, til  se her er oppskrift på naturlig  ugressmiddel i stedet for det du får kjøpt på butikken - og når du spør om folk faktisk vet at dette er bedre/greit, så har de ikke svar, kun følelser.)

Vel, her er en liten liste med noen ting som er naturlige og noen som er unaturlige (hvis vi egentlig kan lage et slikt skille):

1. Solen. Solen kan gjøre deg alvorlig solbrent, og den kan på sikt også gi deg (hud)kreft. Ingen av delene er spesielt bra for deg, men det er en 100 % naturlig prosess.

2. Solkrem. Er vel på mange måter unaturlig, men hvis du skal være en stund ute i solen, så er det ikke akkurat dumt å smøre seg godt.

3. Vann. Vann er naturlig og veldig bra for deg hvis du drikker det (bare ikke for mye, du kan faktisk dø av en overdose vann. Rart det der med doser…). Vann er derimot ikke spesielt bra hvis du inhalerer det, og det kan du jo ha i bakhodet neste gang noen argumenterer mot sprøyting av mat på denne måten: Hvis det er farlig å puste det inn, så må det være farlig å spise det. Nei, det er altså ikke sånn det fungerer; vann er livsfarlig å puste inn, livsnødvendig å drikke – naturlig livsnødvendig og naturlig livsfarlig.

4. Briller. Særdeles unaturlig, men jeg synes de er en ganske god idé allikevel.

5. Radongass. 100 % naturlig. Kommer fra uran og thorium i bakken. I «rette» doser kan denne forårsake lungekreft. Altså 100 % naturlig lungekreft – for det er kanskje bedre enn unaturlig lungekreft? (Hva nå det skulle være.)

6. Uran. Veldig naturlig, og dessuten et tungmetall og litt radioaktivt. Ikke det første jeg ville foretrekke å spise.

7. Fly. Forholdsvis unaturlig for mennesker (selv om vi bare benytter oss av naturens lover for å få det til, da), men mange av oss gjør det ganske ofte allikevel, og vi synes stort sett fordelene utkonkurrerer ulempene.

8. Klor. Naturlig og dødelig.

Denne listen kan selvsagt fortsette i det uendelige.

Da jeg var gravid, så jeg denne typen argumentasjon ca. hele tiden, men det er faktisk rett frem idiotisk, og potensielt farlig, å bruke "naturlig" som et argument for om noe er ufarlig eller ikke (og kanskje ekstra dumt når man er gravid og skal være ekstra påpasselig ).

Hvorfor  har så mange den ideen at "naturlig" er bedre? O-faget må absolutt være med på å ta sin del av skylden, men jeg tror jo ikke at den ideen overhodet ikke hadde eksistert hvis det ikke var for at mer enn én million barn lærte det på skolen i sin tid...

Men bare for å ha understreket det en gang til (for det kan og bør gjentas): Om noe er naturlig eller ikke forteller deg eksakt NULL om hvor farlig eller sunt akkurat det produktet er!

Les mer om hva O-faget må ta skylden for på Sunniva Roses blogg

Add new comment

Credentials (your e-mail address will not be shown publicly)