Artikkel
Sommersolverv - årets lengste og lyseste dag!
Sommersolverv - årets lengste og lyseste dag!
I dag "snur solen", og for to dager siden kom nyheten om nysnø i fjellene i Sør-Norge! Selv om det har vært en usedvanlig varm og fin vår tok jeg meg i å finne det hele litt deprimerende. Går vi allerede mot mørkere tider? Ja, vi gjør det, men astronomien i dette gir ingen grunn til fortvilelse, og det er forøvrig ikke solen som snur. Og, sommerferien står for døren, og det er all grunn til å glede seg!
Sommersolverv innebærer at det i ukene og månedene fremover kommer til å bli stadig kortere dager. Akkurat i dag står sola så langt mot nord som den maksimalt gjør i løpet av et år i Norge. Midnattssolen når også sitt sørligste punkt under sommersolverv, polarsirkelen. Sommersolverv inntreffer på den 21. eller den 22. juni, og i år er sommersolverv i dag, den 21. juni kl. 12:07 for å være nøyaktig. Det er i dagene omkring sommersolverv dagene er lengst hos oss. I dag sto sola opp i Oslo 03:54, og den går ned 22:44.
Sommeren er definitivt her
Denne dagen indikerer også formelt overgangen til en ny årstid, fra vår til sommer. Grunnen til at vi har årstider er at jordaksen heller med aksen for jordas bane rundt sola. Når det er sommer på den nordlige halvkule og vinter på den sydlige halvkule, peker nordpolen mot sola. Når vi har vinter på nordlige halvkule og sommer på den sydlige, peker nordpolen bort fra sola. Treghet ved oppvarming av jordoverflaten og atmosfæren gjør at sommerens hovedtyngde kommer etter sommersolverv. Været er gjennomgående mer stabilt enn om høsten og vinteren, med mindre lavtrykksdannelse og vind. Nedbøren kommer gjerne i forbindelse med ettermiddagsbyger heller enn frontpassasjer, skriver Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt på Store norske leksikon. En viktig påminnelse når man tenker at nå blir det mørkere. Neste gang vi kommer til en slik "solsnu", eller vintersolverv, er i desember på den mørkeste dagen rett før jul som i fjor var 21. desember.
Fordi det tar lang tid for land, luft og hav å varmes opp, kan vi vente oss den varmeste perioden en stund etter sommersolverv, så det gjelder å holde på optimismen om en fin sommer.
Apropos varme. En annen måleenhet om når det er sommer kan også tilskrives hvor mange sommerdager man kan telle kvantitativt, nemlig da den normale døgnmiddeltemperaturen er høyere enn 10 varmegrader. Det betyr at sommeren bare varer i gjennomsnittlig 69 døgn i Tromsø, mot 129 døgn i Oslo.
Stjerner i sikte
Astrofysikk og læren om sola fenger mange av oss. Institutt for teoretisk astrofysikk er blant de minste instituttene på Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet, til gjengjeld har de noen av våre aller ypperste fagmiljøer. I det nye senteret for fremragende forskning Rosseland Centre for Solar Physics (RoCS) har Universitetet noen av verdens fremste solforskere samlet. De studerer sola i minste detalj, og om sommeren får de lange dager med observasjoner. Observasjonene foretar de dels fra satellitter og dels fra det svenske solteleskopet på La Palma på Kanariøyene, det til nå beste solteleskopet i verden.
Universitetet i Oslo er en av Store Norske leksikons 15 eiere, og innen astrofysikk har vi ved fakultetet ansvaret for 1179 artikler i leksikonet. Faktisk er de så populære at de var lest over en halv million ganger i 2017.
I dag skal jeg nyte årets lengste dag og fortsatt lyse kveld sammen med alle barna våre, som er kommet hjem fra ulike deler av landet og verden forøvrig! Det er et sikkert sommertegn når studentene vender hjem til heimen i sommerferien. Ifølge vårt Institutt for astrofysikk går solen ned kl. 22:44 i kveld. Holder jeg meg våken riktig så lenge og det er klarvær, kan jeg speide etter en spennende stjernehimmel kl. 23:44. Se illustrasjonen og kanskje du også kan leke deg med dette på årets lyseste kveld?
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.
Nyheter fra andre
Vil stille strøm-ultimatum til Støre: – Umulig for Sp å sitte i regjering
Ulmende korrosjonsfare i sprinkleranlegg – nå trengs ny viten
Add new comment