Artikkel
Sol i sikte
Sol i sikte
Denne vinteren trekker ut i langdrag, spør du meg. I Oslo er det fremdeles mye snø, og da jeg gikk til jobben i dag (med piggsko) var nesten hele strekningen fra Korsvoll til Blindern dekket med speilglatt is! Likevel, i dag skinner solen, og det er lysere tider i sikte. Vi går mot påske, og vi går mot vår. I dag er natt og dag like lang, og vi kan krysse vårjevndøgn av i kalenderen.
Hva er vårjevndøgn?
Vårjevndøgn er det tidspunktet på våren hvor dag og natt er like lange. På den nordlige halvkulen krysser i dag solen himmelekvator fra sør til nord og står dermed loddrett over ekvator. Vårjevndøgn faller vanligvis på den 20. eller 21. mars, og i år i år skjer dette altså den 20. mars – klokken 17.15 norsk tid. Tilsvarende har vi høstjevndøgn, som er den dagen på høsten hvor natt og dag er like lange, gjerne 22. eller 23. september. Disse er de eneste døgnene i året hvor natt og dag er omtrent nesten like lange.
Ved vårjevndøgn kan vi astronomisk sett vinke farvel til vinteren, og ønske våren, sommeren og solen velkommen. Frem mot sommersolverv – som i 2018 er 21. juni for den nordlige halvkulen – blir dagene i gjennomsnitt 3 minutter og 20 sekunder lenger per døgn. Ved sommersolverv når dagen en lengde på 17 timer. Deretter blir dagene igjen kortere, fram til vi kommer til vintersolverv. På denne måten fastlegges år etter år astronomisk sett.
For oss som jobber med realfag og teknologi er dette en viktig astronomisk hendelse – en astronomisk koordinat – hvor vårjevndøgnspunktetet er definert til å ha deklinasjon lik 0 grader og rektascensjon lik 0 timer.
Les mer om vårjevndøgn og astronomiske koordinater i Store Norske leksikon skrevet at professor emeritus i astronomi ved UiO, Kaare Aksnes.
Lengre dager
Mens vi på den nordlige halvkulen kan fryde oss over lengre dager og mer sollys etter vårjevndøgn, er det omvendt i sør. Det er altså flere slike astronomisk interessante dager i året, og du kan også lese mitt blogginnlegg om vintersolverv.
For meg betyr vårjevndøgn og påske muligheten til å åpne vår sommerhytte på Hurumlandet. Værmeldingen ser lovende ut, og det er sol i sikte! Men, jeg er redd det fremdeles blir frost om nettene, og da vil vannet i hytta fryse med fare for at rørsystemet sprekker. Vi får se. Jeg håper i det lengste at det blir frostfrie netter og skikkelig vår nå som vårjevndøgnet har inntruffet. Alternativt kan jeg spenne på meg skiene og ta en påskeskitur i Nordmarka – der er det fremdeles strålende skiføre.
God påskekrim om solens mysterium
Hvis du er interessert planetenes bevegelser og fenomener utenfor jordens atmosfære kan du lese mer om vårt Institutt for teoretisk astrofysikk og blant annet vår forskning på solfysikk. Visste du forresten at to av våre forskere ved instituttet er tildelt den prestisjetunge Arctowski-medaljen for deres arbeid for bedre forståelse av de fysiske prosessene på solen? Les spennende påskelektyre om solmysteriene som de har løst.
God påske!
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.
Add new comment