Artikkel

Ti myter om stråling

stråling
Foredraget forberedes. Foto: Sunniva Rose

Ti myter om stråling

Nylig var jeg på Nettverkssamlingen i realfag i Trøndelag (nå: Det ene fylket som heter Trøndelag, det fins ikke noe Sør- og Nord-Trøndelag lenger #samfunnsfagsfakta) og holdt tre foredrag for 300 realfagslærere. Det som er veldig gøy med de, er at hvis hver lærer har 150 elever i snitt hvert år (og gitt at jeg når igjennom til hver lærer - det gjør jeg sikkert ikke, men forhåpentligvis ganske mange av dem), så betyr det at jeg indirekte er med på å påvirke ganske mange elever, sånn bittelitt.

Det ene foredraget jeg holdt het 10 myter om stråling, og jeg tenkte jeg skulle ta noen av dem her:

  1. Strålingen kommer og tar deg. 
    "Stråling" høres litt mystisk og magisk ut, men den kommer fra et eller annet stoff, og med litt kunnskap er det ikke vanskeligere å beskytte seg mot enn alle mulige andre stoffer man ønsker å beskytte seg mot. Det er altså ikke sånn "you can't hide".
  2. Stråling er farlig – uansett – og nedfallet fra Tsjernobyl vil gi 500 ekstra kreftdødsfall i Norge. 
    Lave doser av stråling ser ikke ut til å være farlig, og det fins ganske mye forskning som peker mot at lave stråledoser til og med kan være bra for oss (Google "hormese" eller "hormesis"). Å "regne seg frem til" at det blir 500 ekstra kreftdødsfall i Norge på grunn av Tsjernobyl, er 100 % useriøst og uetisk.
  3. Utslippet av (radioaktivt) cesium fra Tsjernobyl-ulykken tilsvarer 100 Hiroshima-bomber. 
    Det kan godt hende at det stemmer, men det er en ganske uinteressant opplysning. Dette utsagnet prøver å få oss til å tenke at Tsjernobyl er som 100 Hiroshima-bomber, noe som selvsagt ikke stemmer. Saken er at det som dreper i en atombombe-eksplosjon, er hovedsakelig selve sprengkraften og den enorme varmen som produseres, ikke cesium. Et annet poeng er at man ikke får dannet akkurat de samme stoffene når en atombombe eksploderer som man får i brenselet i et kjernekraftverk - utsagnet kan like gjerne bety "I en atombombe blir det produsert veldig lite cesium sammenliknet med i et kjernekraftverk".
  4. Flere millioner mennesker kommer til å dø som en følge av utslippene fra Tsjernobylulykken. 
    Nei. Under 100 døde som en direkte konsekvens av strålingen, og de aller fleste har fått forholdsvis lave stråledoser etter Tsjernobyl og trenger ikke leve i frykt på grunn av dette. Man tenker seg at det kanskje vil bli 6000 ekstra kreftdødsfall på grunn av ulykken - som absolutt er 6000 for mange, men ikke i nærheten av millioner, som jeg har sett enkelte påstå.

Flere myter på bloggen Sunnivarose.no

Mer på Titan.uio.no:

Add new comment

Credentials (your e-mail address will not be shown publicly)