Artikkel
Abelprisen til Karen Uhlenbeck
Abelprisen til Karen Uhlenbeck
Fundamental endring av det matematiske landskap
- Da jeg vokste opp, visste jeg ikke engang at det gikk an å være matematiker, uttalte Karen Uhlenbeck til Scientific American. Nå er hun på vei til Oslo for å motta Abelprisen, en pris som er delt ut til verdens fremste matematikere siden 2003.
Til Scientific American forteller Uhlenbeck at hun var tidlig opptatt av vitenskap og at hun leste det hun kom over av bøker om vitenskap og astronomi under oppveksten, som fant sted i New Jersey på 1940- og 1950-tallet. Hun begynte å studere fysikk før hun fikk smaken på matematikk. Hun forteller videre at hun virkelig ble forelsket i matematikk da hun forsto alle de spennende tingene man kan gjøre med det rammeverket og de reglene som utgjør den matematiske verktøykasse.
Første kvinne
Etter avlagt doktorgrad hadde Uhlenbeck en omflakkende akademisk tilværelse. Det var ikke lett å være kvinnelig matematiker på 1960- og 1970-tallet, men Uhlenbeck innså etter hvert at hun var en god matematiker. Til magasinet The New Yorker forteller hun at andre matematikere så det samme, i hvert fall når hun møtte dem ansikt til ansikt og snakket med dem!
I 1982 publiserte Uhlenbeck to banebrytende arbeider: «Removable Singularities in Yang-Mills Fields» og «Connections with Lp Bounds on Curvature». Det er disse to arbeidene som danner grunnlaget for at hun tirsdag 21. mai blir den første kvinne som mottar Abelprisen. Jeg ble veldig glad da det ble kunngjort at årets prisvinner var en kvinne. Det var vel egentlig på tide!
Har revolusjonert vår forståelse
Hennes grunnleggende arbeid innen geometrisk analyse og gaugeteori har endret det matematiske landskapet fundamentalt, sier Hans Munthe-Kaas, leder av Abelkomiteen, i en pressemelding. Teoriene hennes har revolusjonert vår forståelse av minimale overflater, som for eksempel overflater til såpebobler, og av mer generelle minimeringsproblemer i høyere dimensjoner, sier Munthe-Kaas.
Uhlenbeck utviklet verktøy og metoder i global analyse som nå finnes i verktøykassa til alle som arbeider med geometri og analyse i matematikk. Arbeidet hennes har også lagt grunnlaget for moderne geometriske modeller i matematikk og fysikk.
Inspirert av en annen Abelprisvinner, den nylig avdøde Sir Michael Atiyah, ble Uhlenbeck interessert i gaugeteori. Uhlenbecks grunnleggende arbeid på dette området er essensielt for den moderne matematiske forståelsen av modeller i partikkelfysikk, strengteori og den generelle relativitetsteorien. Mer om Karen Uhlenbeck og hennes vitenskapelige arbeider kan dere lese om på Abelprisens nettsider.
Abeluka
Abelprisen 2019 deles ut av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets aula i Oslo tirsdag 21. mai. Dagen etter er det Abelforelesningene på Blindern. Med andre ord er den store Abeluka snart i gang, og i år er det litt ekstra stas siden vi får den første kvinnelig vinneren av en av verdens mest prestisjefylte priser. Den er forøvrig oppkalt etter Niels Henrik Abel.
Les mer om vinneren og Abelprisen:
- Flere kvinner kan vinne Abelprisen, sier Ragni Piene, professor emerita ved UiO
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.
Nyheter fra andre
[Ekstra] Slik kan vassdraget levere mer kraft uten nye, store inngrep
Add new comment