Artikkel
Fisjon eller fusjon?
Fisjon eller fusjon?
Jeg fikk tilsendt et bilde på mail her om dagen, med spørsmålet "Vil du kalle dette fisjon eller fusjon?"
Jeg trodde først at dette var fra en elev som ville ha meg til å gjøre leksene for seg (det skjer nemlig, og det er selvsagt helt uaktuelt), så jeg svarte rett og slett: "Du ser vel hva som står skrevet?"
Så fikk jeg svar tilbake:
"Jo, men akkurat i dette trinnet omdannes jo helium til helium og to lettere grunnstoffer. Dette er jo definisjonen på fisjon?"
Tenkte at dette er jo et kjempebra spørsmål, og svaret er at nei, dette er ikke fisjon – det er bare et trinn i fusjonsprosessen. Det som skjer her, er at du helt riktig har to helium-kjerner som blir til en ny heliumkjerne, men denne er tyngre - to lette kjerner har gått over til å bli én tyngre, altså. Samtidig blir det to protoner (hydrogen-1, som er det som vises her, er kun ett proton) til overs. Dette er en del av fusjonsprosessen, og ikke en egen prosess der du for eksempel har helium som deler seg i to og blir hydrogen - da ville jeg vært enig i at det var fisjon :-)
Totalen her er at to lettere kjerner smelter sammen (fusjonerer) til å bli én tyngre kjerne pluss to overskuddsprotoner.
Energien som kommer her i denne reaksjonen, er fra nettopp fusjonen av lett helium til tyngre helium, ikke fra helium som splitter seg til protoner - for den reaksjonen gir på ingen måte energi. Den koster energi. Hvis man har en kjerne som er så tung som uran (eller egentlig noe som er tyngre enn jern), så kan man få energi ved å fisjonere (spalte i to).
Les resten av bloggen på Sunnivarose.no
Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.
Add new comment