Artikkel

Fakta om vinyl

Fakta om vinyl

Pick-up record player

Her er noen fakta om vinylplater og lydgjengivelse som ikke så mange vet om:

 1. Monosignalet leses fra horisontalbevegelse og stereo (dvs forskjellen mellom høyre og venstre kanal) ligger i høydevariasjonen i rillen.
 2. Innerst på en vinylplate er det dårligst lyd. Rillehastigheten der kan gå ned mot bare 200 mm/s mot 510 mm/s ytterst.
 3. Rilleavstand som endres med lydnivå gir mer plass - og Arthur Lintgens fantastiske ”Vinyl Vision”. Dette er et av kjennetegnene til Long Playing (LP)-teknologien.
 4. For best lydkvalitet fra en vinylplate bør det ikke være mer enn 16-18 minutter pr side, som regel er det 25 minutter.
 5. Lyd kan smitte fra runde til runde på en vinylplate. Derfor hører du noen ganger ekko 1.8 sekund før eller etter et sterkt parti.
 6. Rumble er lavfrekvent støy fra motor og drivverk (under 30 Hz). Hvis du hører det, så har du gode høyttalere og en dårlig spiller.
 7. Bass svekkes før innspilling, slik unngås avsporing av pickup. Den må forsterkes ved avspilling - da kan óg evt rumble høres bedre.
 8. Det kan ikke være stereo i bassen på en vinylplate, ellers tar pickupen av og letter fra plata, se fin illustrasjon her.
 9. Det er mulig å spille inn ultralyd opp mot 40 kHz på en vinylplate. Den ytterste delen av plata er best for dette. Men den kan bare leses av hvis du har en eksepsjonelt god pick-up. Se et eksempel i min tidligere artikkel på forskning.no.
 10. En 25 minutters vinyl har nesten 550 m med riller. Det blir omtrent 5 riller pr mm.
 11. Det går å spille av vinyl uten fysisk kontakt med rillene. ELP bruker laser i stedet for stift, se omtale av dette her på min blogg.

Hvis du synes disse korte utsagnene minner om formatet på Twitter så er det helt riktig da jeg sendte de fleste av dem ut i september/oktober under hashtag #vinylfakta. Men Twitter har dårlig hukommelse, så derfor har jeg samlet dem her og lagt til litt.

Med så mange faktorer som taler for at lydkvaliteten på vinyl skulle bli dårlig, så kan en jo lure på hvorfor den noen ganger likevel oppleves som bedre enn digital. Men det viser seg å ha ganske lite med selve mediet vinyl å gjøre, se tidligere innlegg på denne bloggen.

Bilde fra Woody at de.wikipedia.

Kategori: 

Add new comment

Credentials (your e-mail address will not be shown publicly)