Artikkel
IFI-studenter vant konkurranse med app som hjelper flygere
IFI-studenter vant konkurranse med app som hjelper flygere
En app som hjelper flygere å planlegge flyturen, tok seieren da den beste student-appen basert på Meteorologisk institutts åpne data ble kåret.
200 studenter på UiOs Institutt for informatikk har laget 40 mobilapper basert på Meteorologisk institutts åpne maskingrensesnitt eller API-er. Åtte av studentgruppene ble nominert før én hovedvinner ble kåret på universitetets tilstelning mandag.
Vinner-appen FlightWeather viser et norgeskart med flysymboler plassert over norske flyplasser. Noen symboler indikerer observerte værdata, mens andre indikerer værvarsel 24 timer fram i tid. For hver flyplass kan piloten se farger som indikerer om det er god nok sikt til å fly “på øyemål” eller om det er nødvendig å ta instrumenter til hjelp. Piloten får også informasjon om temperaturer, skyhøyde og annen værinformasjon som trengs for å fly.
– Krevende og gøy
Arbeidet med å utvikle appen har vært krevende, gøy og lærerikt, forteller studentene Andreas Bergh og Emilie Dynestøl, som tok imot premien på vegne av gruppen, som også besto av Ketil Ellertsen, Andrea Ulshagen og Jakob Kongsrud.
– Alle i gruppen har vært involvert i alle delene av prosessen, fra brukerinvolvering til programmering, forteller Emilie Dynestøl.
Sjekket med brukerne
Som en del av forberedelsen har studentene hatt møter med flygere for å sikre seg at appen virkelig svarte på flygernes behov. Dette fikk de skryt for både av juryen og av direktør Roar Skålin ved Meteorologisk institutt (MET).
– Det er veldig bra at studentene har jobbet så tett med brukerne i utviklingen, og de har funnet fram til utrolig mye god funksjonalitet. Resultatet er så godt at vi må vurdere om MET kan bruke det framover, sier Skålin.
– Dataene tilhører oss alle som skattebetalere, og dette var en av hovedbegrunnelsene for å gjøre dataene åpne. Dataene blir heller ikke dårligere av å bli brukt av mange. Tvert imot gir det oss nyttige tilbakemeldinger om kvaliteten på dataene. I dette tilfellet har studentene kommet fram til kreative løsninger som vi ikke hadde funnet på egen hånd, sier Skålin.
Les mer om de nominerte appene hos Meteorologisk institutt
Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.