Artikkel

Statistiker får stipend til å knuse kreft med tall

Statistiker får stipend til å knuse kreft med tall

Camilla Lingjærde
Camilla Lingjærde vil kurere kreft med statistikk. Med Røkkes elitestipend i lomma kan hun ta doktorgrad ved et av verdens aller beste universiteter. Foto: Anna Valberg/UiO Bruk bildet.

Camilla Lingjærde fikk Aker Scholarship og skal ta doktorgraden ved Cambridge. Der skal hun bekjempe kreft med statistikk.

– Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre en forskjell – å kunne hjelpe mennesker. Det var derfor jeg trodde jeg skulle studere medisin. Du kan tro jeg ble glad da jeg oppdaget at man kan jobbe med helseforskning som statistiker.

Camilla Lingjærde er i ferd med å avslutte masterstudiet i statistikk. Fram til nå har hun vært UiO-student, men til høsten setter hun nesa mot England, der hun kan se fram mot en doktorgrad i biostatistikk ved et av verdens aller beste universiteter.

Masteren i statistikk tok hun i samarbeid med en tverrfaglig forskningsgruppe ved Radiumhospitalet, der hun analyserte genetiske data og på den måten bidro til at kreftpasienter kan få en bedre diagnostisering og behandling.

– På hver eneste pasient er et enormt sett med data. Det er derfor statistikere trengs på sykehusene, påpeker 23-åringen.

Matematikkstudiet har gitt rom for å utforske mange faglige retninger. Etter en prosjektoppgave der hun så på brystkreftdata, fikk hun blod på tann.

Hun spurte foreleseren om det gikk an å skrive masteroppgave om helsedata, og det gjorde det absolutt. Han satte Lingjærde i kontakt med et miljø på Radiumhospitalet.

- Jeg satt sammen med biologer, leger og fysikere. I arbeidet mitt kunne jeg for eksempel komme over noen gener uten å vite om de var relevante for videre behandling av pasienten. Da kunne jeg bare stikke innom genetikeren som satt på nabokontoret, og få responsen «oj, det var interesssant, dette må vi se nærmere på». Eller jeg kunne slite med kodingen min, men ved å snakke med informatikeren som er ekspert på den type programmering som jeg brukte, kunne han kjapt identifiserte hvor jeg hadde tullet det til. Jeg var nok heldig som hadde tilgang på slike ressurser, men jeg tror UiO gjør rett i å satse på tverrfaglige team, slik jeg tror de tenker når de nå bygger det nye livsvitenskapsbygget. Det er en bra satsing.

Aker ScHolarship

Opprettet av Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig sammen med Aker asa i 2015.

Stiftelsen finansierer master- og doktorgradsstudier ved ledende universiteter internasjonalt. Studentene får støtte til hele oppholdet, slik at de ikke trenger å ta opp mer studielån.

Stipendiatene vurderes gjennom en intervjuprosess av en komité på åtte personer.

Du må være faglig sterk og ha et ønske om å bidra i samfunnet.

– Hva betyr det å få Aker Scholarship?

– Alt! Jeg hadde aldri kunnet ta graden ved Cambridge ellers, på grunn av de høye skolepengene. Det er i tillegg utrolig smigrende at de har så mye tro på meg og hva jeg kan utrette.

Målet er å bidra til bedre diagnostisering og behandling av kreft basert på analyse av genetiske data.

– Det er så mye vi kan måle. Det er enormt med datapunkter bare ut fra én pasient. Det er som et univers der vi forskere setter ut i forskjellige retninger – våre veier vil aldri krysses, med mindre vi virkelig prøver.

Alt dette skal Camilla Lingjærde få utforske når hun kommer til Addenbrooke-sykehuset i Cambridge.

- Det er kult, da! Jeg hadde jo lyst til å jobbe på sykehus, og nå får jeg det, stråler hun.

Les hele saken på MN-fakultetets nettsider

Er du interessert i forskningsnyheter om medisin, teknologi og realfag: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kategori (smånytt):