Artikkel
Historien om elementærpartiklene på 37 minutter
Historien om elementærpartiklene på 37 minutter
Partikkelfysiker Are Raklev forteller om atomer, elektroner, protoner, kvarker og myoner. På ganske lettfattelig og elementært vis. Se hele foredraget under.
Den greske filosofen Demokrit (ca. 460–370 år før vår tidsregning) får gjerne æren for den aller første atomteorien. Ifølge ham besto alt i hele verden av udelelige atomer og tomrom som disse atomene kunne bevege seg i.
Først på 1800-tallet ble det nytt liv til atomteorien. Ikke helt slik Demokrit formulerte den, men heller ikke totalt avvisende.
Selv ikke oppdagelsen av at atomet besto av enda mindre partikler – elektroner, protoner og nøytroner – var egentlig i strid med Demokrits enkle versjon. Heller ikke fotonet – lyspartikkelen.
– Det er fortsatt ikke noe som skiller seg vesentlig fra Demokrits tanker, sier professor Are Raklev ved Universitetet i Oslo.
I dag har vi 17 elementærpartikler
På siste halvdel av 1900-tallet strømmet det på med nye elementærpartikler, som også delte opp de tidligere så elementære nøytronene og protonene.
Kvarker i flere varianter, gluoner og nøytrinoer, W-bosoner og Z-bosoner. Helt opp til vår tid og higgsbosonet som ble påvist ved Large Hadron Collider i Cern i 2012.
I dag består den såkalte standardmodellen for partikkelfysikken av 17 elementærpartikler.
Men de trengte en helt ny fysikk og en ny matematikk. Den litt skumle kvantefeltteorien kom til unnsetning.
– Kvantefeltteorien er et brudd med Demokrits atomisme. Det vi refererer til som partikler, er ikke lenger partikler. De er vibrasjoner i et kvantefelt.
– Det betyr også at Demokrits tomhet ikke er tom. Det finnes en mulighet for kvantefelter der, sier Raklev.
I videoen under kan du se Are Raklevs gjennomgang av atomets historie og oppdeling i mindre og mindre byggeklosser. Foredraget ble holdt på Realfagsbiblioteket ved UiO 2. mai 2019.
Kategorier
Aktuelt
Mest lest siste syv dager
Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.
Nyheter fra andre
Godstog sporet av: Bergensbanen stengt mellom Voss og Myrdal
Les også
Sovjetisk lærdom: Pestbakterien kan kontrolleres, men ikke utryddes
Myndighetene i Sovjetunionen brukte enorme ressurser – og enorme giftmengder – i et forsøk på å utrydde pestbakterien som blant annet forårsaket Svartedauden. Bakterien lot seg ikke utrydde, men til gjengjeld lærte sovjeterne en bedre strategi for å bekjempe slike sykdommer.
Stemmer det at hver sjuende bølge er ekstra høy?
Svaret er nei. Men også litt ja.
«Love Is The Seventh Wave» sang Sting på albumet The Dream of the Blue Turtles i 1985. Han hadde nok verken matematikk eller fysikk i tankene.
Kan denne lemenbæsjen fortelle noe om årsaken til lemenår?
En student og en forsker krabber rundt i fjellheimen ved Finse på jakt etter bæsj fra lemen og andre gnagere.
Rød snø i sommerfjellet skyldes alge – en grønnalge
Algen Chlamydomonas nivali bidrar dessuten til å svekke albedoeffekten og dermed gjøre jorda varmere.