Artikkel

Fremtidens fysikere kjemper om finaleplass i Tel Aviv

Fremtidens fysikere kjemper om finaleplass i Tel Aviv

Deltakerne i Fysikkolympiaden 2019
Deltakerne i Fysikkolympiaden 2019

(Sett bakerst fra venstre mot høyre)

Olav Hellebust Haaland, Johannes Løken, Erik Mingjun Ma, Magnus Hellebust Haaland.
Jon-Magnus Rosenblad, Felix Bagstad Berg, Marcel Wrzos-Kaminski, Espen Boman Fosseide, Alexander Kval, Jonas Gilje

Olai G. Skogen, Ola Tangen Kulsen, August Rolfsen, David Grevbo, Andreas Stapnes

(Foran) Haldis Tuva Tolås Boge, Ida Monsen, Edvard Johan Holen. 


 Foto: Martine Ruud/ UiO Bruk bildet.

Denne uken konkurrerer landets beste fysikkelever om å representere Norge i den internasjonale Fysikkolympiaden. 

Best av 911

Hele 911 elever fra 95 videregående skoler i Norge har siden i fjor høst konkurrert om å bli best i fysikk. De 18 beste skal fra 25. - 29. mars konkurrere om fem plasser i den internasjonale Fysikkolympiade-finalen som går av stabelen i Israel til sommeren. 

Forrykende fysikkmaraton 

For å forberede seg til den norske finalen får deltakerne en ukes spesialtrening ved Universitetet i Oslo på Fysisk institutt. Her skal elevene gjennom flere forelesninger med landets fremste fysikere innenfor sine fagfelt, regneverksteder og en avsluttende eksamen. I løpet av denne maratonuka gjennomføres det et opplegg som kan sies å tilsvare 30 studiepoeng, noe som sier litt om hvilke utfordringer som venter de realfagsterke elevene. Ansvarlig for Fysikkolympiaden i Norge, Ellen K. Henriksen, har følgende å si om opplegget: 

«Det faglige nivået er betydelig høyere enn de fleste er vant til fra videregående skole. Oppgavene er nok også av en litt annen type; det skal ofte litt mer kreativ tenkning til for å komme på den beste måten å løse oppgavene på.»

Fakta om Olympiaden

Olympiaden er en internasjonal kunnskapskonkurranse for realfagselever i den videregående skolen. Den har vært arrangert siden 1960-tallet og Norge har vært med siden 1980-tallet. Det er mer enn 70 land som deltar, med flere tusen elever fra hele verden. Å komme til finalen er utrolig gjevt, og det er kun de aller beste som hevder seg i toppen. 

Målet med å arrangere Olympiaden i de ulike fagområdene som kjemi, biologi og fysikk, er å stimulere til økt interesse for realfag. Det er også et mål å få elevene til å satse høyt på realfag videre ettersom det er skrikende behov for realfagskompetanse i samfunnet de utfordringene vi står ovenfor skal løses. 

Den første runden ble arrangert i fjor høst, hvor de 80 deltakerne som fikk 13 poeng eller mer kom videre til runde to. Runde to ble arrangert tirsdag 5. februar, og her var det altså de 18 beste som gikk videre til den norske finalen som holdes ved Universitetet i Oslo denne uken. Her venter det en uke med forelesninger og veiledning fra Norges fremste fysikere.

Mer informasjon om Fysikkolympiaden.

 

Kategori (smånytt):