Artikkel

Youhooooo - det er solsnu!

solen

Youhooooo - det er solsnu!

Selv om jeg synes vinteren så vidt har begynt, og julen nærmer seg med stormskritt, så går det nå faktisk mot lysere tider. - For jammen er det alt blitt solnsu, het det i en sang fra NRKs julekalender Amalies jul, som jeg fulgte med på da barna var små.

Det er jo ikke slik at solen snur, men i dag er vinterens mørkeste dag. Vi går mot lysere tider!

Så hvorfor dette uttrykket «solen snur» eller «solsnu»?  Det er jo ikke solen som snur, men det er vi her på jorden som beveger oss rundt solen. Dagslyset som vi opplever er altså avhengig av hvor vi på jorden befinner oss i forhold til solen. Antall timer på dagen vi her i Norge ser solen blir færre og færre jo senere på året vi kommer. Den dagen i året som solen er synlig i kortest tid, er det vi kaller vintersolverv. Det er årets korteste dag. Vintersolverv på den nordlige halvkule skjer i desember hvert år, men datoene varierer fra 20. og 23. desember. I Oslo "snur solen" fredag 21. desember 2018 kl. 23:23, og nå går vi igjen mot lysere tider. 

Selve begrepet “solverv” kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr “solen står stille”. Vintersolverv er på det tidspunktet i jordens bane rundt solen hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra solen. Hvis du er interessert i mer om planetenes bevegelser og fenomener utenfor jordens atmosfære kan du lese mer om Institutt for teoretisk astrofysikk. Her kan du se noen vakre bilder av hvordan solen så ut da den "snudde" 21. desember kl 11:44 norsk tid i 2016.

Youhoooo - det er solsnu

Det er litt godt å tenke på at vi nå går mot lysere tider! Men året snur liksom ikke helt før vi har feiret jul og nyttår, så nå skal det bli hyggelig med julefeiring og deilig med noen fridager før vi tar ordentlig innover oss at vi går mot lysere tider!

Jeg ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år!

 

Add new comment

Credentials (your e-mail address will not be shown publicly)