Artikkel

Østrogen i toppidrettskvinnen – en beinskjør balanse

Løping, løpere
Mange kvinnelige idrettsutøvere utvikler menstruasjonsforstyrrelser på grunn av for lavt østrogennivå. Foto: Colourbox

Østrogen i toppidrettskvinnen – en beinskjør balanse

Østrogen er mye viktigere enn du tror, spesielt for toppidrettutøvere.

Britiske Bobby Clay ble i 2015 junior-europamester på 1500 meter. Hun var da 18 år og hadde hele livet foran seg, men hun var ikke å se under verdensmesterskapet på hjemmebane i 2017. I november kom hun ut med nyheten at hun gjennomgår hormonterapi. Du undrer kanskje på hvorfor, og svaret kan overraske deg: Det 20 år gamle friidrettstalentet plages med osteoporose (en form for beinskjørhet) og har aldri hatt en menstruasjon.

’Wait, what!?!?’ var reaksjonen min da en lagvenninne fortalte meg om dette. Det mest sjokkerende var hvordan hun oppdaget sykdommen; Hun brakk foten under en svømmetrening. Under svømmetrening!?!? Svømming som blir hyppig brukt for å opprettholde utholdenheten under skadeperioder. Hvordan i all verden kunne dette skje?

Den avhengighetsskapende endorfinrusen

Christine Skagen

Artikkelforfatter Christine Skagen.

Jeg begynte med triatlon høsten 2016, samtidig som jeg begynte på masteren min. Jeg forelsket meg sakte, men sikkert  og hadde plutselig ni treningsøkter i uka. Det var få ting jeg elsket mer enn blodsmak i munnen og effekten av endorfiner. Jeg var rett og slett høy på livet.

I sommer, da jeg skrev masteroppgave i idrettsfysiologi på Universitetet i Glasgow, møtte jeg noen av Storbritannias beste forskere i feltet. Jeg fikk et skreddersydd treningsopplegg med høyere intensitet. Restitusjon ble (som vanlig) nedprioritert, noe som resulterte i overtrening. Når jeg snakket til treneren min om dette, stilte han meg spørsmålet "Tar du prevensjonspiller?" Det første jeg tenkte var "Hæ? Hva har det med saken å gjøre?" Det var ikke før nylig at jeg forsto grunnlaget for dette spørsmålet.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

En farlig kombinasjon

Det er et kjent faktum at trening gir mange helsefordeler, som for eksempel økt overskudd, og er med på å redusere risikoen for en rekke livsstilssykdommer.

Østrogen er nøkkelhormonet for kvinnelige fysiologiske prosesser og bidrar også til å holde beinmassen intakt. I overgangsalderen, når østrogennivået er lavt, utvikler mange eldre kvinner beinskjørhet. Men er for lave østrogennivåer nok til at beinskjørhet utvikles i ung alder?

Mange kvinnelige idrettsutøvere utvikler menstruasjonsforstyrrelser på grunn av for lavt østrogennivå. Det er når dette foregår over lengre perioder at det kan gå utover beinmineraltettheten. Derfor blir mange unge utøvere anbefalt å begynne på prevensjonspiller, for å holde østrogennivået innenfor normalen.

Kombinasjonen av underernæring, overtrening og lavt østrogennivå over en lang periode gjorde at Bobby Clay utviklet beinskjørhet i en alder av 19 år. Fra ung alder hadde hun trent for å bli med landslaget, for å komme til OL, for å bli best.

Dette er noe vi kan se i mange unge utøvere, idretten er en stor del av livet, og det kan bli vanskelig ikke å la det gå for langt. Østrogen er viktig for utviklingen hos kvinner, og når den er konstant lav, kan det føre til alvorlige konsekvenser.

Kan en chill pill være løsningen?

Jeg får ofte beskjed om å roe meg ned. Dette finner jeg veldig irriterende, hvorfor skal jeg ta en pause fra det som gjør meg lykkelig? Det er problemet med idretten; du blir hekta, og livet må koordineres deretter.

Dette er vel noe Bobby Clay kan skrive under på. Hun hadde fått beskjed av treneren sin fire år tidligere om å ta det litt mer med ro. Hun hørte ikke etter og begynte å trene mer intensivt. Dette er, dessverre, veldig vanlig i friidretten, og det var derfor Bobby Clay gikk ut med sin historie: For å advare fremtidens toppidrettsutøvere.

Etter snart to år med beinbrudd er hun tilbake på friidrettsbanen, og hun har ingen planer om å legge opp i nærmeste fremtid.

Som mye annet er idretten avhengighetsskapende. Hos de aller fleste av oss er ikke for lavt østrogennivå noe problem. Det aller viktigste er å lytte til kroppen, det er ingen skam å ta seg en chill pill en gang iblant.

Christine Skagen har en mastergrad i biovitenskap

Les flere saker skrevet av MNKOM-studentene

Tags: 

Add new comment

Credentials (your e-mail address will not be shown publicly)