Artikkel

En opplevelse i jakten på en badestamp(ovn) som tåler saltvann

Dustbox
I denne boksen finnes munnstykket og resten som skal til for å bruke dette munnstykket til en støvsuger.

En opplevelse i jakten på en badestamp(ovn) som tåler saltvann

For meg handlet opplevelsen om aerodynamikk og sosialt engasjement, men i realiteten handlet opplevelsen om hvordan samle støv i en aktiv arbeidssituasjon for håndverkere og hobbysnekkere? Svaret er et munnstykke for støvsugere, som på en fleksibel og enkel måte kan plasseres der du jobber!

Jakten på ny badestamp(ovn)

Min gamle badestamp ved Myrasundet har gjort sitt. Grunnen er ikke at den er for gammel, men ovnen tålte ikke saltvann i for store mengder. Den holdt i fem år, men saltvannet tæret på sammenføyningene. I vinter piplet det inn vann i ovnen og da ble ganske vanskelig å fyre, selv om gaffateip var en grei nødløsning for å få badet også i vinter. Jakten på ny badestamp(ovn) har pågått en tid!

Møte med Tom Rune

På jakt etter ny badestamp med ovn som tåler saltvann traff jeg Tom Rune Stepien på Kongsberg. Han kunne selvfølgelig fikse ny ovn, så nå får jeg ny badestamp med ovn laget av materialer som tåler saltvann. I tillegg vil den nye stampen redusere forbruket av ved da vannmengden reduseres fra ca. 2400 liter til 1700 liter, samtidig som det er like god plass til badere. Videre er vannsirkuleringen og isolasjonen bedre, som i sin tur betyr mindre forbruk av ved. Vintertids må vannet, som hentes fra havet, varmes opp fra mellom 0 og 4 grader til 37-40 grader. Dette tar uansett tid, men jeg satser på at oppvarmingstiden halveres, noe som også vil redusere forbruket av ved til det halve.

Grunnen til at jeg skriver denne bloggen er ikke at jeg får ny badestamp ved Myrasundet i løpet av sommeren, men oppfinneren Tom Rune Stepien fra Kongsberg.

Stepien
Oppfinneren Tom Rune Stepien.

Oppfinneren

I mitt møte med Tom Rune fikk jeg en presentasjon av historien bak produktet Dust Box, og det var særlig to ting som vakte min interesse. Det første var Tom Runes prøving og feiling for å finne en ”optimal” aerodynamisk løsning. Det andre handlet om sosialt engasjement.

Aerodynamikk

Tom Runes oppfinnelse kan i sin enkleste form beskrives som et munnstykke for en støvsuger tilpasset for bruk av håndverkere og hobbysnekkere. Dette munnstykket må være betydelig større en vanlige munnstykker og det må gjennom enkle grep kunne plasseres der håndverkeren eller hobbysnekkeren utfører sitt arbeid – kort fortalt der støvet produseres.

Det må være slikt at støv og andre partikler suges inn i støvsugeren mens arbeidet pågår. Til dette har Tom Rune laget en fleksibel stativløsning for sin Dust Box, men jeg fattet spesiell interesse for munnstykket, som passer til alle støvsugere.

Fra en enkel prototype i papp har han iterert seg frem til en løsning der munnstykket tilfredsstiller estetiske krav, funksjonelle krav og samtidig gir et jevnt sug over munnstykkets relativt store åpningsflate. Hovedpoenget, slik jeg ser det, var å redusere turbulens inne i munnstykket slik at støvet får en "glatt" vei inn i støvsugeren. Dette er aerodynamikk i praksis. Elegant! Det hører med til historien at produktet til Tom Rune selger godt. Løsningen er patentert og Tom Rune har i utviklingen av produktet fått støtte fra Innovasjon Norge.

Sosialt engasjement

Den andre grunnen til at jeg vil skrive om dette er Tom Runes engasjement for de som, av en eller annen grunn, har falt utenfor eller sliter i arbeidsmarkedet. Nupro (Numedal produksjon), eies av de tre Numedalskommuner, og de legger til rette for arbeid for uføretrygdede og de bistår arbeidssøkende tilbake i jobb.

De enkelte bestanddeler i Dust Box produseres flere steder, også utenfor landets grenser. Folkene i Nupro står for arbeidet med å montere produktet  og den logistikken som er nødvendig for å levere produktet til kundene. Kundene er som nevnt håndverkere og hobbysnekkere.

Lykkelig eier!

Det er ikke umulig at også jeg blir den lykkelige eier av en Dust Box, selv om jeg langt fra kan kalle meg verken håndverker eller hobbysnekker. Når det er sagt så er jeg så heldig og ha opp til flere håndverkere og hobbysnekkere i familien. Den kommer garantert til nytte!

Jeg har ikke for vane å reklamere for produkter her på bloggen, men en liten vitenskapelig opplevelse og solid sosialt engasjement fikk meg til å gjøre et unntak.

Kategori: 

Add new comment

Credentials (your e-mail address will not be shown publicly)