Artikkel

Reuschmedaljen til Mathew Domeier

Reuschmedaljen til Mathew Domeier

Mathew Domeier overekkes Reuschmedaljen 2018 av Ø. Nordgulen.
Mathew Domeier overekkes Reuschmedaljen 2018 av Øystein Nordgulen. Foto: Gudmund Løvø/NGU

Mathew Domeier ved CEED og Institutt for geofag ble nylig tildelt Reuschmedaljen 2018 fra Norsk Geologisk Forening for sin forskning av «høy internasjonal standard». 

Overrekkelsen skjedde på Norsk Geologisk Forenings vinterkonferanse i Bergen den 7.-9. januar 2019.

Denne konferansen samler Norges geologer og andre både for faglig program og nettverksbygging og er også en arena for prisutdelinger til forskere som har utmerket seg faglig i året som har gått.

Prisbelønnet forskning

Mathew Domeier, forsker på SFF-senteret CEED - Senter for Jordens utvikling og dynamikk, fikk tildelt Reuschmedaljen for 2018 for sin forskning innen fagområdet platerekonstruksjon.

Domeier har utviklet en modell over subduksjon av fortidens havbunn og drift av kontinentalplater, blant annet kollisjonen mellom kontinentene Laurentia (Nord-Amerika) og Baltika (Europa). Denne kollisjonen ga fjellkjedefoldingen som dannet Den kaledonske fjellkjede – som omfatter ca. to tredjedeler av Norges berggrunn og dekker deler av Svalbard, Skottland, Irland, Norge, østkysten av Grønland og østkysten av USA. 

Den platetektoniske modellen som Domeier har utviklet er den første i sitt slag og gir viktig kunnskap om norsk geologisk historie og om hvordan landet ble til.

Referanse til publikasjon: Mathew Domeier (2016): A Plate tectonic scenario for the Iapetus and Rheic Oceans, Gondwana Research, Vol 36, p. 275-295

Komiteens begrunnelse for tildelingen er:

"Et enstemmig styre i Norsk Geologisk Forening besluttet å gi Reuschmedaljen for 2018 til Dr. Mathew Domeier (f. 1983). Han er utdannet ved University of Michigan (USA), og arbeider i dag som forsker/postdoktor ved Senter for Jordens Utvikling og Dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo.

Dr. Domeiers forskningsfelt og spesialisering er paleomagnetisme, en metode der permanente magnetiske retninger bevart i bergarter brukes til å rekonstruere jordens kontinenter gjennom geologisk tid.

Domeier har utviklet den aller første platetektoniske rekonstruksjon med både kontinentale og havbunnsplater som beskriver åpningen av det Rheiske hav mellom Avalonia (blant annet England) og Gondwana, hvordan østlige deler av Avalonia først kolliderte med Baltika og tilslutt hvordan disse kolliderte med Laurentia (Nord Amerika/Grønland/Skottland) og dannet den Kaledonske fjellkjede via lukningen av Iapetus havet.

Dette er den første kvantitative platetektoniske modellen for Kaledonidene i sitt slag, arbeidet er særdeles relevant for den norske geologiske historie og delvis bygd på hans paleomagnetiske feltarbeidserfaring fra ulike områder på Jorden.

Domeier har demonstrert faglig selvstendighet ut over det som forventes, levert høy internasjonal standard og vist gode evner til å kommunisere sine resultater i ulike formater."

Mathew Domeier er i dag ansatt som forsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk og Institutt for geofag, Universitetet i Oslo.

Les også:

Pris for unik platerekonstruksjon, Geoforskning, 8.1.2019

Reusch-Medaljen gis av Norsk Geologisk Forening (NGF)
Reusch-Medaljen er en pris som gis av Norsk Geologisk Forening: Foto: NGF

Om Reuschmedaljen:

Medaljen er en utmerkelse som er opprettet av Norsk Geologisk Forening (NGF) til minne om den norske geologen Dr. Hans Reusch, som i 1905 tok initiativet til å stifte foreningen.

Medaljen utdeles til en forsker som er yngre enn 36 år og den gis som påskjønnelse for et fremragende vitenskapelig arbeid av høyeste internasjonal standard.

Statutter for Reuschmedaljen på NGFs websider.

 

 

 

Kategori (smånytt):