MNKOM-studentenes blogg
MNKOM-studentene MNKOM-studentenes blogg

MNKOM er det lille, store emnet på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet (MN) ved UiO som hvert vårsemester har gleden av å gjøre bachelor- og masterstudenter bedre i forskningsformidling og gi dem en smaksprøve på forskningsjournalistikk. Emnet startet opp i 2013 som et initiativ fra tidligere studenter ved MN og studenttidskriftmiljøet, og drives i dag av en tverrfaglig gjeng på Blindern.

Foredragsholdere er forskere med formidlingserfaring og eksterne journalister, programledere og heltidsformidlere. MNKOM består av en åpen debattserie i foajeen på Realfagsbiblioteket og en seminarrekke (kun for MNKOM-studenter) med tilhørende obligatoriske oppgaver. Alle forelesninger podcastes eller filmes. Hvert år prøver MNKOM å bli bedre og fornye seg litt for å holde tempoet oppe. Studentene får en innføring i sjangerlandskapet og de ulike aktørenes roller i mediabildet og samfunnsdebatten.

De trenes opp i sjangre som essay, blogg, kronikk og populærvitenskapelig artikkel, og jobber hele semesteret med en presentasjon om eget fagfelt som fremføres for et større publikum på emnets siste kursdag. MNKOM tilbyr også praksisplasser i samarbeid med forskning.no og MN-kommunikasjonsavdeling (og for øyeblikket jobbes det med et samarbeid med Aftenposten Viten) for studenter som har bestått emnet.

MNKOM er starten på noe nytt ved UiO, hvor målet er å gjøre formidling til en naturlig og integrert del av utdanningen og forskningen. Hvordan vi formidler er ikke statisk og det finnes ingen fasit, det hele er i stadig utvikling og behovet for et sterkt formidlingsfagmiljø med diskusjon og utvikling er essensielt for å lykkes. Fremtidige planer er opprettelse av et tverrfaglig formidlingssenter og utvidelse av emnet til andre fakulteter.

Dersom du har spørsmål eller tanker om MNKOM, send gjerne en e-post til emneansvarlig Norith Eckbo (n.eckbo@gmail.com)

MNKOM-studentene

MNKOM er et kurs for formidlingsinteresserte studenter innen realfag og teknologi ved UiO. Målet er at de skal bli bedre i forskningsformidling. I løpet av kurset vil de også prøve seg som bloggere. Bloggene deres finner dere her.

Mest lest siste syv dager

Feil!
Forespørsel om mest lest returnerte en feilmelding.